Десет малки негърчета

english ver.

– Агата Кристи

Хубава книга. Много разговори, малко описания. Гениално, но предсказуемо. Познах убиеца.


   Здравейте, книжни душици!
   Какво е това отгоре? Това е записките, които нахвърлях веднага щом прочетох книгата. Сега, две седмици по-късно, това остава окончателното ми мнение. Но нека го разширим малко.
   Чувала съм доста добри отзиви за Агата Кристи, но до сега не се бях допирала до творчеството ѝ. Имам тази книга от поне десет години, но едва сега предположиш, че см достатъчно голяма, за да я разбера. И до някъде бях права.

Считан от мнозина за най-добрия криминален роман, писан някога, „Десет малки негърчета” е история за десет души, попаднали на безлюден остров след покана от неизвестен домакин. Тайнствен отмъстител започва да ги убива един по един, следвайки стиховете на известна детска песничка. Когато полицията пристига, открива само трупове. Убиецът трябва да е сред жертвите. Но кой е той?

Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й - вечно живи.

“Веднъж, докато миех чинии, ми хрумна идеята за една криминална случка. Така се роди "Аферата в Стайлс", която бе издадена няколко години след това.”

Сега, осемдесет години по-късно, Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата “Първата дама на криминалния жанр”.


   Когато реши да прочета тази книга, не знаех нищо за нея, освен че е криминална. После се оказа, че това е най-добрата творба на авторката. Моето мнение? Можела е да се постарае малко повече.
   Както пише отгоре, разговорите са много, описанията малко. Не знам защо, но винаги съм харесвала книги с повече описания и по-малко диалог, особено безсмислен. Тук описанията някак ми липсваха, но въпреки това успях да се принеса в обстановката на книгата. Диалозите са много, понякога безсмислени и твърде учтиви.
   Въпреки това книгата е замислена по гениален начин. Действията, които се развиват по стихотворението; историята и миналото на героите. Въпреки, че книгата е толкова кратка, действията се развиват удивително добре. Книгата се чете неусетно. Историята те поглъща и започваш да се чудиш, кой е убиеца.
   Уви, аз предположих кой е. И познах. Няма да ви казвам повече, защото ще издам сюжета, но ще кажа, че е прекалено предсказуемо. Е, това с доктора не го очаквах, какъв замисъл, какъв план (особено самоубийството накрая,), какъв ум!
   Както казах; гениално, но предсказуемо.
   Въпреки това ви препоръчвам книгата, ако си падате по криминалните романи, но избягвате онези страшни и гнусни сцени, които има на повечето места. Романчето е леко. Не натоварва
психиката, но държи ума зает. Перфектна комбинация за хората с по-слаби сърца и силно въображение, което действа против тях.
   По някои причини официалният период на прочитане в Goodreads е от 22 до 25 декември. Дадох ѝ четири звезди, защото наистина ми хареса, но честно казано, очаквах малко повече.
Има филм "Ten little indians" от 65-та, който не смятам да гледам и TV Mini Series - And then there were none, което смятам да погледна.
   Това беше за днес. За някои от вас - приятна ваканция, а за други – не тъжете. Да бъдеш на училище не е толкова зле ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Мъката на Февруари

Март в книги и много филми