"Времето е пари" в буквалния смисъл

Поредицата EVERLESS от Sara Holland

Книга първа - EVERLESS

362страници
Здравейте, книжни пандички

Малко се поизгубих тези дни, но ежедневието ми стана малко по-заето от обикновено. Личен живот, семейни работи, а и е време да се захвана с университета, че сесията наближава.

Въпреки това минлия месец, макар и съвсем на косъм, успях да си прочета книгата от Amairo Challenge и мисля, че е време да ѝ напиша ревюто.

In the kingdom of Sempera, time is currency—extracted from blood, bound to iron, and consumed to add time to one’s own lifespan. The rich aristocracy, like the Gerlings, tax the poor to the hilt, extending their own lives by centuries.

No one resents the Gerlings more than Jules Ember. A decade ago, she and her father were servants at Everless, the Gerlings’ palatial estate, until a fateful accident forced them to flee in the dead of night. When Jules discovers that her father is dying, she knows that she must return to Everless to earn more time for him before she loses him forever.

But going back to Everless brings more danger—and temptation—than Jules could have ever imagined. Soon she’s caught in a tangle of violent secrets and finds her heart torn between two people she thought she’d never see again. Her decisions have the power to change her fate—and the fate of time itself.


Когато попанах на тази книга и си я свалих, тя все още не беше добила попилярност. Все отлагах четенето и докато се наканя, всички останали я прочетоха, че и се преведе на български. Как ме е яд сега. Но нищо. Избрах я за това предизвикателство, защото исках да поправя тази грешка и най-накрая да видя какво й е великото.

Идеята на книгата е нещо, което до сега не бях срещала или чувала и честно казано, доста ми допадна. Светът е изграден добре. Големия град, околните села, митове и легенди, обичаи, начин на живот на различните социални кръгове. Има всичко, за което човек би се сетил на пръв поглед. Няма карта, а в един такъв свят би ми се искало да имам малко по-ясна представа къде са разположени нещата. Особено след като главното действие се развива във вътрешността на кралството, в горите, а крайбрежието само се споменава. Къде точно е? Има ли други кралства наоколо? Но нищо де. Ще минем и без карта.

Самата история в началото не ми беше много интересна. Главната героиня, останала без един родител и таейки омраза към нещо от миналото си. Срещан сюжет. Разбра се, любовта от детството, която никога не умира. И въпреки всичко, тя прави избор да отиде на място, което мрази при хора, които ненавижда, за да спаси баща си. 

Не мога да се оплача де. Има интересно развитие. Колкото повече навлизаме в нещата, толкова повече разбираме, че не всичко, което си мислим, че знам за Джулс, е истина. Нейната стара любов, може и да не е толкова влюбен в годеницата си, колкото изглежда, а неговия по-голям брат не е големия злодей в цялата история. Към края се случват едни обрати, които ме оставиха с много въпроси, на които се надявам да бъде отговорено в следващата книга.

Само да вметна, че въпреки думите на Джулс, от началото смятах, че Лиам не е злодея, който тя го изкарва и си го харесвах повече Роан. 

Стилът на авторката не е много натоварващ. Беше ми малко трудно да навляза в историта, но веднъж като започнах, после историята ме грабна и не можех да спра да чета. 

Като цяло ми хареса и ми беше интересно, въпреки няколко малки забележки, които имам. Идеята за кръвта, която се превръща в пари е като свежа глъдка въздух в иначе еднаквите сценарий, които все по-често се срещат в книгите. (или само аз попадам на подобни сюжети?!) Ако си падате по други светове, където няма магия в чистия ь смисъл, но съществува някакъв вълшебен елемент, или пък обичате да четете за нещо, свързано с алхимията (because this is what this book is about), хвърлете поглед на тази книга. 


Книга за Април


Категорията за април е "книга, с герои, които са от ЛГБТ+ общността". Получих страхотни предложения в инстаграм, които определено ще влязат в списъка ми за четене, но се спрях на They Both Die At The End, защото съм хвърлила поглед на тази книга от доста време. Да се надяваме, че през почивните дни ще успея да я прочета. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Мъката на Февруари

Март в книги и много филми