Трансформации

Здравейте, книжни душици!

Днес отново съм тук с ревю на български автор. Разбрах за тази книга съвсем случайно и щом се реших, че ще присъствам на представянето ѝ в Пловдив, направо изтичах в книжарницата и я купих още топла топла. (Не се шегувам. Продавача доста се измъчи докато успее да я намери сред купа с нови книги).


Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк... Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота... Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва... Безпощаден ловец на ликантропи побеждава в кървава схватка смъртоносен враг на прекалено висока цена... В разгара на зомби апокалипсис един мъж прибягва до отчаяна мярка, за да не бъде изяден жив...
Пригответе се за двайсет незабравими тръпки, които разкриват трансформациите на хора, места и събития в сблъсък с необяснимото. Тук ще откриете корпоративни злодеи, сюрреалистични съновидения и космически колонии, подходящо описани както с думи, така и с илюстрации, а след последната страница ви обещаваме ярки спомени, които неизменно гарантират натрапчиви кошмари.


От вън на вътре книгата е точно това, което трябва да бъде. Звучи интересно, грабва внимание с красивата корица, а илюстрациите към всяка история са един голям бонус. Допълват усещането на историята без да пречат на личното въображение на читателя.

Мнението ми за самата книга е доста смесено. Стилът на автора може да те вкара в историята, но не те натоварва и поглъщаш страниците за минути (често толкова се зачитах, че пропусках да погледна илюстрацията и след края на историята се връщах да я разгледам).  Идеите са различни, странни, някои познати, други не, но определено ми харесаха като замисъл. Благой е изградил 20 различни вселени, които по нищо не си приличат на пръв поглед, но се обединяват под един общ ключов момент - трансформацията. Дали ще е психическа или чисто физическа, трансформацията присъства във всяка една история, което прави заглавието перфектно.

Единствената история, която може да се каже, че не разбрах, беше "Роди се злодей" (което си е напредък, имайки предвид миналото ми със сборниците) но след представянето, вече знам и защо.

Голям плюс за мен е, че тук нямаше от тези високо научно-фантастични истории, които не разбирам и не харесвам. А фаворит ми е "Амулета"
Дори котката я чете. 

Но на фона на всичко в книгата, което се е получило страхотно, ми липсва един ключов фактор - ужаса. Да, повече истории са интересни и завладяващи. Някои съдържат по-чист ужас, други клонят към философската страна и те карат да се замислиш, но цялостно ми липсваше напрежението, страха, очакването.

Като фен на хорър жанра във всичките му форми, нещо рядко може да ме изненада или впечатли, но въпреки това продължавам да търся онази тръпка чист ужас. Тук не го намерих, но това може да не се отнася за вас. "Трансформации" не разчита на насилието, графичните сцени и всичко, попадащо в категория "gore", което я прави много подходяща за масовата публика.

Ако предпочитате нещо по-леко, от което няма да сънувате кошмари, но и определено няма да се чувствате спокойни, докато го четете, това е точната книга, с която да задоволите хорър нуждите си или да започнете да навлизате в жанра.

Прочетох книгата за три дена. Не, не защото времето ме притискаше, а просто защото ми хареса. Искаше ми се да е повече, но за съжаление ѝ давам 4 звезди. Което пак е доста повече от чуждестранните автори (да не се повтарям, само ще го намекна ;) ).

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Цветен книжен таг

Мъката на Февруари