Ревю: Посвещаването

Поредицата ТАЙНИЯТ КРЪГ от Л. Дж. Смит

Книга първа - ПОСВЕЩАВАНЕТО

Страници - 220!Ревюто съдържа бледо разкриване на сюжета!

   Здравейте, книжни душици!
   Най-накрая след толкова много време се появявам с ревю (и тайно ще ви кажа, че ще има най-малко още две този месец).
   През годините съм попадала на много сериали. Някои хубави, други не толкова. Тайният кръг беше един от хубавите, но очевидно хората не си падат толкова по вещици и сериала остана с един сезон. (а беше толкова хубав Т.Т).  Естествено, щом научих, че има книги, те веднага влязоха в списъка ми с желания. И ето, няколко години по-късно, реших да прочета първата книга, нищо че е в електронен вариант. Сега даже се радвам, че не дадох пари за нещо, което не си заслужава четенето.


Принудена да се премести от слънчевата Калифорния в мрачната Нова Англия, Каси копнее за стария си живот. Но въпреки това чувства някаква странна близост със страховитата група от нейни съ­ученици, които като че ли управляват училището. Скоро тя е въведена в сборището на вещици, които са владели Ню Салем в продължение на стотици години и става част от Тайния кръг – събитие, което е едновременно опияняващо и смъртоносно. Но когато се влюбва в загадъчния и тайнствен Адам, Каси трябва да избира дали да устои на изкушението или да използва тъмните сили, за да получи онова, което иска – дори и ако това й струва живота. 

   Първо, книгата и сериала имат толкова много разлики, че чак човек не би повярвал. До някъде това е нормално. Свикнала съм, особено след прочита на Дневниците на вампира, но тук положението е доста по-трагично. Докато другата поредица на Смит е изпълнена с обрати, мистерии, драми и какви ли не свръхестествени създания, тази беше доста обикновена. Магията е вметната тук и там, но нищо особено не се случва почти до края на самата книга. През останалото време просто е представен живота на едно срамежливо момиче, което е принудено да напусне любимия си град и да се премести в нов, където не ѝ е мястото. Всички я отбягват и я тормозят, поне докато не последва една случка, която обръща всичко наопаки.   Според мен всичко е малко прибързано и претупано. Повечето описания са кратки и бледи, има някои хубави моменти, но са твърде малко. Действието се развива твъре бързо, скачаш от едно нещо към друго. Загатват ти някакви неща, които ще се изяснят с книгите нататък, но въпреки това не звучат кой знае колко мистериозно и поне аз не горя от желание да ги разбера веднага.

   Друго нещо, което ми създаде лошо впечатление, са героите. В началото се запознаваме с Каси и още няколко героя, но в следващия момент, когато тя се мести в Ню Салем, започват да изскачат нови и нови герои, които нямат точно определена цел (поне докато не се запознаем с кръга) и е малко объркващо. Харесва ми изграденият образ на Фей, който доста се доближава до този в сериала, но още от началото започнах да не харесвам образа на Каси. Според мен тя от този тип слаби героини. Тя е свита, несигурна, оставя се да я тормозят и използват. Няма хъс, няма по-силна емоция, желания и т.н., а се очаква тя да използва тъмните сили. А може би и това е целта, да ги използва и те да я смачкат.

   Както и да е. Не съм добра в това да пиша за книги, които не харесвам, освен ако не пиша за дадено нещо. Затова и ревюто може да не ви се стори много добро. Като цяло книгата се чете адски бързо. Има 16 сравнително кратки глави, 8 от които прочетох за няколко часа щом се освободих. Стила е много прост и ненатоварващ, но историята не си заслужава. Който желае може сам да проведи и да разбере за себе си дали му харесва или не, но аз не ви я препоръчвам, особено ако сте харесали сериала. Но пък ако не сте, може и да ви хареса. Кой знае... 😃

ВАЖЕН ВЪПРОС! 
Animal Farm не е книга, на която с лекота мога да напиша ревю, но все пак желаете ли да опитам?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Кръговете под очите ми

Летящата планета

The Sick Book Tag