Reread: Пробуждането - Л.Дж.Смит


Поредицата ДНЕВНИЦИТЕ НА ВАМПИРА от Л. Дж. Смит

Книга първа – ПРОБУЖДАНЕТО

Страници - 216

   Здравейте, книжни маниаци! Време е да преминем към тазгодишните ревюта и началото
започва с препрочитане. Well, в началото нямах намерение да препрочитам тази поредица, поради куп причини, но поради други причини, е, започнах я. И, пфф, не съжалявам... много. Но това по късно. Сега...

"Вълнуваща история за смъртоносната схватка между двама братя вампири за сърцето на красиво момиче, което се разкъсва в чувствата си между тях...

Елена Гилбърт, най-популярното момиче в гимназията, кралицата на бала, което всяко момче желае и на което всяко момиче иска да прилича. Досега никой не е успял да предизвика нейния интерес и да разпали чувствата й. Докато не среща красивия и загадъчен Стефан Салваторе – новото момче в града. Привлечена от него с непреодолима сила, Елена иска да го притежава на всяка цена.
Но Стефан крие зловеща тайна. Преди векове любовта му към друго момиче е оставила ужасно наследство – проклятието да живее вечно и да бъде вампир. Заради това Стефан се бори със себе си и се опитва да устои на копнежа си към Елена.
Скоро в града започват да стават странни неща. И всичко това се случва след появата на мрачния и съблазнителен Деймън Салваторе, който иска да превърне Елена в своя Кралица на сенките..."


   Ах, историята за красивата Елена, по която всички си падат. Честно казано, не разбирам много нейния образ. Твърде противоречащ си е, може би. Цялата тази работа с разбивачката на сърца, която всъщност е чувствителна и ранима не ми се нрави. Въпреки, че някои неща от
следващите книги ме радват, тя ще си остане един от омразните ми герои. Лигаво момиченце, което не знае какво иска, готова е на всичко, за да стане на нейното и не я интересува, че си играе с чувствата на всички около нея. И въпреки, че не ми харесва, когато филмовите адаптации не използват оригиналния вид на героите, в този случай съм наполовина доволна от каста. Елена от книгите, която можем да видим на корицата на втората, си изглежда точно като... bitch. А Нина Добрев е доста симпатична.
   О, и да не пропусна да спомена, че от издателство Ибис са свършили добра работа с кориците. Нашите ми харесват повече от оригиналните.
   Нека добавим красив, но измъчен герой; студен, благодарение на тежкото му минало; криещ ужасяващи тайни. Никога не съм харесвала този тип герои, защото винаги получават момичето. А защо? Само защото имат гадно минало и са достойни за съжаление? Не, за мен това не е приемлива причина. Освен това не харесвам цялостната визия на Стефан. Външност, характер... емоционално и психическо състояние. В сериала също не е кой знае колко по-добре, но това са излишни подробности.
   Това е, не, чакайте, забравям нещо. О! Лошият герой. Черната овца. Гадният брат е на разположение. Моля, изразете всичко негативно към него. Разбира се, няма как да не се заформи любовен триъгълник между всички тези различни герои, но ще доразгледаме нещата
след секунди. Няма как да не спомена, че Деймън е любимият ми герой от поредицата (и е в челните класации от всички), а Иън не му отстъпва. Така да се каже, перфектен избор на актьор. 
   И до тук с всичко познато. Знам, че това трябва да е ревю на книгата, а не на сериала, но, признайте си, в reread секцията публикациите дори не приличат на ревюта. Така че, на кой му пука? Имам да изказвам мнение и то е, че сериала не струва. Връзките (любовни и семейни) са адски разбъркани и грешни. Сюжета поддържа интереса, но липсва красотата на оригиналната
история. И на фона на първата книга, в първия сезон се случват way too many things. Защо не заменим малката очарователна сестричка на Елена с проблемен брат (нищо против Джереми. Харесвам го, но мястото му не е там); да направим Елена и Катрин приятелки; Тайлър по-малък задник; Бони - лоша приятелка вещица; нека премахнем Мередит и да прибавим още куп герои, въпреки че в книгата дори Деймън не е активен герой. Уникални идеи!
   Чувствата ми са силни... съжалявам. Мразя това, че не са направили оригиналната история, защото тя е много по-добра. Е, да. В началото не е много интересно, защото почти нищо не се случва, но се разкрива повече за чувствата на героите. Връзките на Елена с приятелките ѝ, обсебеността ѝ със Стефан и неговото старание да "стои далеч". Всичко в книгата е малко по-добро. 
   Стилът на Л.Дж.Смит ми допада. Описва нещата по доста необичаен начин. Играе си с думите, вероятно за да направи книгата по-дълга, но все пак ми допада всичкото това описване на обстановката и чувствата. Чете се лесно и бързо. По-малкото диалог и цялата тази заредена атмосфера, която се създава с напредването на книгите. Историята е доста разтегната (заради хилядите продължения), но все пак поддържа интереса ми. Но това с времето си. Отдалечих се от темата и това се превърна в ревю на поредицата и сериала. 
   Важното е, че харесвам поредицата. Първата книга е малко скучна, но това, че знам какво следва, ме кара да чета повече, за да стигна до онези мои любими моменти. Няма какво толкова да кажа (не, ти изобщо не прекали с писането до сега), тъй като е препрочит, освен че този път не харесвам Елена малко повече. 
   Официалният период на прочитане в Goodreads е 29 декември 2016 - 02 януари 2017. Давам ѝ 4 звезди, защото е малко скучно и бавно развиващо е.
   Знам, че на много хора тази поредица не им харесва, но тя ме въведе в света на литературата. Има сантиментална стойност за мен и за това никой не може да ме убеди, че не е хубава поредица. Може да не е добра, но е хубава. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Цветен книжен таг

Мъката на Февруари