Хари Потър и стаята на тайните


Поредицата ХАРИ ПОТЪР от Дж. К. Роулинг 

Книга втора - ХАРИ ПОТЪР И СТАЯТА НА ТАЙНИТЕ

Страници - 296

   Здравейте, книжни маниаци! Как я карате? Предният път забравих да кажа, че Хари е към категория "reread", но мисля, че това няма голямо значение. Този път също няма да го направя, както и следващия, та чак до последната книга. Защо така? Ами защото смятам, че този път чета тези книги с нови очи. С очите на "критик" (не особено голям, но... оставете ме да се изживявам като такъв) и с душата на книголюбец, който започва все повече и повече да цени литературата. Мисля, че този блог ми помага да израстна като четящ човек, какъвто (въпреки че ми е гадно да го призная) преди бях само на думи. Е, аз все още съм само на думи, защото ми куцат много знания и обща книжна култура, но това се поправя лесно.
   Та, да преминем към книгата.
   Боже, колко трудно я прочетох. Общо взето, не се различава много от филма. Има някои подробности в повече (като партито с духове), но не са достатъчни, за да ме накарат наистина да харесам книгата. Повечето сцени са сухи и скучни, особено (както не пропускам всеки път да спомена) сцената с базилиска. Кога започна, кога свърши - така и не разбрах. Няма го епичното преследване, на което сме свикнали от филма, нито пронизването с меча. Може би е защото съм свикнала с филмовите ефекти, но нещо ми липсва в сцените. Личи си, че Роулинг има дълъг път да извърви до последните книги, където до колкото си спомням просто не можеш да се наситиш на информацията.
   Следва, най-вероятно другия месец, да прочета третата книга, която ми е може би любимата. Надявам се на развити в героите, историята и стила на писане.
   Официалният период на прочитане в Goodreads е 3 до 9 януари. Давам ѝ 4 звезди по очевидни причини.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Цветен книжен таг

Мъката на Февруари