Вещицата от Портобело

english ver.

– Паулу Коелю
(обрм: 304 стр.)


Никой не принася в жертва най-важното, което притежава - любовта си. Никой не поставя мечтите си в ръцете на онези, които могат да ги унищожат. Никой освен Атина. Коя е тя - девица, светица, мъченица или просто луда?

“Хората си създават своя реалност и после стават жертви на тази реалност. Атина се разбунтува срещу това и заплати висока цена.”
Херън Райън, журналист

“Аз бях използвана и манипулирана от Атина, а чувствата ми въобще не бяха зачетени. Тя беше моя учителка. Трябваше да ми обясни свещените мистерии, да събуди у мен незнайната сила, която всеки притежава. Когато се впускаме в приключение из такова непознато море, сляпо се доверяваме на нашите водачи и вярваме, че те знаят повече от нас.”
Андреа Маккейн, актриса

“Най-големият проблем на Атина беше, че е жена на двайсет и втори век, която живее в двайсет и първи. И че позволява на хората да видят това. Дали си плати? Без съмнение. Но щеше да плати много по-висока цена, ако беше потиснала своята мощ.”
Диъдри О’Нийл, позната като Еда
      Това е първата книга на Паулу Коелю, която чета и мнението ми е малко раздвоено.
      Обикновено избягвам неговите книги, защото не са за мен. Но една приятелка предложи да ми я даде да я прочета и си казах, какво толкова. Така и така съм започнала да експериментирам.       Ще бъда честна - книгата ми хареса. Беше приятна за четене. Успях да я прочета за пет дена (въпреки че можех и за три, но предпочетох да си чета само в междучасията). И даже с нея успях да си подобря личния рекорд, прочитайки 100 страници за 4 астрономически часа (в които се включват и учебните часове, разбира се).
      Историята проследява сложния живот на Атина и превръщането ѝ от много набожно момиче във „Вещицата от Портобело“. Всичко това събрано под формата на интервюта от различни хора, близки или не.
      Аз не успях да открия смисъла на тази книга. За мен тя е просто една история, която автора е представил, понеже му е хрумнала идеята. Въпреки това, в творбата може да се намери много материал, върху който да се размишлява. Уви, аз вече знам коя съм, особено от към религиозната страна и за мен беше просто интересно да прочета представите за това момиче от гледната точка на различните герои.
      Разбирам че колкото повече излизам от сферата, в която съм свикнала да чета, толкова по-трудно ми става да пише ревютата. Но това единствено ще ми помогне да порасна. Не че това има връзка с книгата.
      Официалният период на прочитане в Goodreads е от 24 до 28 Октомври. Дадох ѝ три звезди, защото не смятам, че заслужава повече. Хареса ми, но само толкова.
      Надявам се, че не ви разочаровам с ревютата :)
   

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Цветен книжен таг

Мъката на Февруари