Дим и огледала


Кратки измислици и магийки ДИМ И ОГЛЕДАЛА от Нийл Геймън

Страници - 352


„Той е съкровищница на истории и ние сме късметлии, че го имаме.”
- Стивън Кинг

      Първо искам да се извиня, че нямам снимки на книгата, но изоставам с две публикации (въпреки че за следващите дни нямам нищо) и бързам да напиша ревюто преди да съм забравила какво искам да кажа. 
      Книгата ми беше подарена за коледа, което страхотен подарък за мен. Жалко, че книгата не е толкова хубава. 

В умелите ръце на Нийл Геймън магията не е просто фокус... и всичко е възможно.

В „Дим и огледала” въображението и изключителния артистизъм на Геймън превръщат скучния свят на всекидневието в място на чудеса и ужасии – място, където една възрастна дама си купува Светия граал в магазинче за дрехи втора употреба, където наемни убийци рекламират услугите си в указателя под категорията „Борба с вредителите”, където уплашено момче се пазари за живота си с подъл трол, който живее под мост до железопътната линия. Гмурнете се в тази нова реалност, прибулена от дим и мрак, ала едновременно с това осезаема до болка, в тази изключителна колекция от разкази, излязла изпод перото на майстор в занаята. Реалност, която ще замае сетивата ви, ще докосне сърцето ви, ще ви преследва насън.

Още от началото книгата е малко объркваща. В първите страници има нещо като въведение, в което са описани всички истории с няколко думи. Какво е вдъхновило автора, как и защо ги е написал... подобни неща. И на всичко отгоре, във въведението има въведен история. Не знаех как да постъпя, за това прочетох всичко в началото и след това четох всяко "резюме" преди да почна историята. 
Честно казано, през повечето време се чудех дали Нийл Геймън е знаел какво пише или просто е подреждал някакви думи в история, защото някои от произведенията му звучат объркани, незавършени и някак странни, в лошия смисъл на думата. 
Разбира се, това не значи, че нямаше и хубави истории. От всички, които не знам колко са, харесах седем.
Първата в цялата книга е и първата, която ми хареса. Сватбеният подарък е хубава и доста тъжна история. Не знам дали ще се види добре, но това е любимия ми цитат от историята. Има дълбок, болезнено дълбок, смисъл.

След това са Цената, Мостът на трола, В търсене на момичето, Може да ви ги доставим на едро, Чужди части и Вкус. Честно казано, нямам много любими цитати и нямам любим от всяка история, но всички цитати, които харесвам можете да видите тук: https://www.tumblr.com/blog/quoteonlymybooks  (минутка за реклама хд)
      Официалният период на прочитане в Goodreads е 18.09-27.09, което е сравнително добре, защото в момента чета единствено в учебни дни, в междучасията. Дадох ѝ 2 звезди, защото дори и да има някои добри истории, като цяло книгата не ми хареса. Въпреки това корицата е наистина красива и с удоволствие заема мястото ми на рафта :)
      Но дори и с предимно негативното ми мнение, препоръчвам книгата на всеки, които мисли, че би му харесала. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Преглед към Януари

Мъката на Февруари

Март в книги и много филми