Пайнс живи или мъртви


Поредицата УЕЙУЪРД ПАЙНС от Блейк Крауч

Книга първа - ПАЙНС

Страници - 320


„Това, че си параноик, не означава, че никой не те дебне!“–Джоузеф Хелър


      Малко са книгите, чиито резюмета харесвам и тази влиза в списъка. Не бих могла да опиша по-добре книгата. Но пък да не забравяме, че това са Кралете на трилъра, а те знаят какво правят. 

Агент Итън Бърк от Сикрет Сървис отива в Уейуърд Пайнс, Айдахо – малко кътче от рая насред нищото, – да търси двама изчезнали федерални агенти, единият от които е негов бивш партньор. Още с пристигането си той попада в ужасна катастрофа и когато идва на себе си в болницата без документи и лични вещи, започва да подозира, че в Уейуърд Пайнс нищо не е такова, каквото изглежда. Но същото се отнася и за самия Итън Бърк.

В хода на разследването въпросите стават все повече и повече. Защо Итън не може да се свърже с жена си и сина си във външния свят? Защо един от изчезналите агенти е бил окован за легло и оставен да се разложи в изоставена къща? Защо никой не му вярва, че е онзи, за когото се представя? Дали електрическите огради държат жителите на Уейуърд Пайнс в градчето, или ги пазят от нещо друго?

С приближаването до истината положението на Итън става все по-невъзможно и той все по-ясно започва да осъзнава, че може никога да не напусне жив Уейуърд Пайнс.


      Още когато я видях в книжарницата знаех, че тази книга трябва да е моя. Не само, че красивата корица привлече погледа ми, но и добре написаното резюме грабна интереса на съзнанието ми. 
      Винаги съм харесвала подобни неща, които те объркват и си играят със съзнанието ти. А наближаващия ми рожден ден ми помогна да се сдобия с книгата бързо, но след това сякаш изгубих интерес. Получих я преди две години и половина, а едва този месец се захванах с четенето ѝ. Но не съжалявам. Книгата е страхотна и със сигурност по онова време нямаше да мога да я разбера. 
      Стилът на господин Крауч е много странен, но и приятен за четене. В началото, както и в по-леките моменти, стилът му е прост и лек за четене. Страниците минават неусетно, работи предимно с прости изречения и вкарва доза хумор в историята си. Но когато наближи времето за сериозната работа, сякаш бе писано от друг човек. Подробни описания, по които да си представиш сцените, кратък и точен диалог и напрегнати действия, които се развиват с точната скорост. Единственото, което бих поставила под съмнение е, как героят оцеля след всичко това, но предвид по-нататъчните събития, не се учудвам. Започвам да харесвам трилърите все повече, защото не съм обръщала голямо внимание на жанра и ми е по-трудно да отгатна края. Тук бях наполовина права в предположенията си, но не очаквах това да се окаже истинската причина, но май е време да спра, за да не издам нещо важно. Разбрах, че има направен сериал, но нямам намерение да го поглеждам. (по което си личи колко сериозно съм прочела резюмето първия път). 

За феновете на „Изгубени”, „Туин Пийкс”, „Досиетата Х” и „Злокобен остров”...


      Не съм гледала никое от тези горе, но все пак книгата ми хареса адски много. Да, истина е, че я забавих доста време, но очевидно за три дена в училище мога да прочета повече от колкото през месец ваканция. Което ми дава надежда. В неделя почнах 1001 нощи (която чета само в нас) и съм до 41 страница, а Дим и огледала, която почнах вчера, вече е преполовена. Надявам се училището да продължава да ми действа така :)
     Малко се отплеснах от главната тема. Пайнс е невероятна книга, която може да те подлуди, ако се зачетеш внимателно и влезеш в нещата. Всичко е толкова объркано, толкова подозрително и все пак края е изненадващ и неочакван. Кой би си помислил, че.... неее, няма да ви кажа. Хихи. 
      Официалният период на прочитане в Goodreads е 02.09 - 18.09. Дадох ѝ 5 звезди.
      Препоръчвам книгата на всички, които обичат мистериите, неочакваните събития, лекия хумор и напрежението ;)


      Изпробвам нови неща, та как се справям за сега?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Кръговете под очите ми

Летящата планета

Април в музика, книги и емоции